21.8.2014

Asiantuntijaluento: Japani, puurakentamisen mestarit

Designers' Village on muutakin kuin rakentamista. Opiskelijat pääsivät keskiviikkona lounaan jälkeen kuuntelemaan merkittävän suomalaisen arkkitehdin Panu Kailan luentoa japanilaisesta puurakentamisesta. Kaila tunnetaan perinteisen rakentamisen puolestapuhujana ja hän esittelikin luennossaan sekä mielenkiintoisia historiallisia japanilaisia puurakennuksia, että perinteisiä työkaluja ja -tapoja. Luento järjestettiin Messilän Bistro-ravintolan yläkerrassa.
 
Panu Kaila esittelee viisikerroksisen pagodin rakennekuvia. Taustalla allekirjoittanut muistiinpanoja tekemässä. Kuva: Sini Roine

Japanissa puurakentamisella on pitkät perinteet, sillä kaikki historialliset rakennukset ovat puuta. Japanista löytyvät niin maailman vanhimmat puurakennukset kuin maailman suurin puuhallikin. Rakennuksia entisöidään jatkuvasti vanhaa kunnioittaen, mutta tarvittaessa lisätään teräksisiä tukirakenteita. Taitavasti tehdyt puuliitokset mahdollistavat rakennusten purkamisen, hajonneiden osien korvaamisen uusilla ja rakennuksen uudelleen kokoamisen kerta toisensa jälkeen. Myös uusia rakennuksia voidaan valmistaa niin, että osat valmistetaan etukäteen ja koko komeus kasataan paikan päällä.

Tarkkaavaisia kuuntelijoita! Aihe oli selvästi mielenkiintoinen ja Kaila taitava esiintyjä. Kuva: Sini Roine
Myös japanilainen mentaliteetti näkyy rakentamiskulttuurissa. Tookyoon eli mestarin on oltava sekä nopea, että tarkka. Virheitä ei korjata, vaan ne saavat jäädä ikuisesti näkymään lopputulokseen. Kaila kertoi kuulleensa sanottavan, että hyväksi arkkitehdiksi oppii viidessä vuodessa, mutta hyväksi puusepäksi ei millään.


Kaila tutustui DV-teoksiin luennon jälkeen. Kuva: Sini Roine
Jopa tällainen liiketalouden opiskelija oppi Kailan luennosta jotain konkreettista puurakentamiseen liittyen. Puun halkeamisen holtittomasti puun kuivuessa voi estää halkaisemalla puun ytimeen asti. Halkeaman kohdan voi sitten sijoittaa rakennukseen niin, ettei se näy tai peittää siististi listalla, jos kyseessä on näkyvä osa, kuten pylväs. Aina oppii uutta!

Huomisen luennolla kuulemme Designers' Villagen "sisartapahtumasta" Hellowoodista. Kyseessä on DV:n innoittaja. Aiheesta lisää huomisen postauksessa. Messilään saa myös tulla paikan päälle rakennustöitä ihmettelemään!

Emma
mediatiimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti