23.8.2014

Töiden loppuarviointi

Designers' Villagessa on kyse myös oppimisesta. Siksi olikin sopivaa, että kaikkien töiden valmistuttua (tai lähes valmistuttua) perjantaina iltapäivällä kokoonnuttiin koko porukalla tekijöiden itsearviointia ja työnjohtajien kritiikkiä varten. Ennen kritiikkiä Messilän hotellinjohtaja Helena Maattola piti lyhyen puheen ja jakoi kaikille osallistujille kiitokseksi päiväliput Messilään talvikaudeksi 2014-2015. Näin kaikilla osallistujilla on mahdollisuus tulla katsomaan töitä tosikäytössä!

Helena Maattola kiittää Pro Puuta yhteistyöstä
Opiskelijat myös nimesivät teoksensa arvioinnissa. Ensimmäiseksi suunnattiin Karhu II -rinteeseen arvioimaan Muotoiluinstituutin nuotipaikkaa, jonka nimeksi tuli "Kopteri". Arvioinnissa todettiin opiskelijoiden yrittäneen uhmata fysiikan lakeja suunnitelmillaan. Vaikeuksien kautta päästiin kuitenkin voittoon ja nuotipaikan rakenteesta tuli kestävä. Merita Soini Metropoliasta toivotti "hyvää tuulta ja nostetta" nuotiopaikalle.

Kopteri arvioinnissa.
Seuraava kohde oli Kyamkin "Paanulaavu" niminen nuotipaikka lastenrinne Pikkukylän alueella. Paanulaavu valmistui ensimmäisenä ja ryhmä sai sekä työskentelystään, että suunnitelmastaan paljon kehuja. Pro Puun arvioitsijat sanoivat, että teoksessa on onnistuneesti yhdistetty perinnerakentamista ja nykypäivää. Sanottiin myös, että harva asiantuntija tulee uskomaan kyseisen nuotiopaikan rakennetun kenttäolosuhteissa neljässä päivässä. Paanulaavu on kaunis ja käytännöllinen ja sen suunnittelussa on huomioitu Pikkukylän asiakaskunta eli lapset vanhempineen.

Opiskelijat saapumassa Paanulaavulle.
Palasimme takaisin Kartanoravintolan edustalle tutustumaan Metropolian nuotiopaikkaan, jonka opiskelijat kastoivat "Liidoksi". Ryhmän työskentelyn arvioinnin kohdalla mainittiin erityisesti demokraattisuus kaikissa päätöksissä. Liitoa kehuttiin alkuperäistä tehtävänantoa noudattavasta materiaalinkäytöstä, sillä tämä on isoista teoksista ainoa, joka voidaan rakentaa vain yhtä materiaalia käyttäen. Liidon suunnittelu myös huomioi vaihtelevat lumitilanteet, sillä teoksessa on useita erikorkuisia tasoja ja istuimia.

Liito kuvattuna Bistron sisäänkäynnin suunnalta. Tällaisena mahansa täyteen saaneet hiihtäjät tämän nuotiopaikan tulevat näkemään.
Arvioitavia kohteita oli vielä kolme ennen kuin opiskelijat pääsivät testaamaan grillipaikkoja ja juhlistamaan onnistunutta viikkoa. Lahden ammattikorkeakoulun Tekniikan alan opiskelijat viettivät viikon erilaisia seinäkkeitä suunnitellen. Seinäkkeet soveltuvat sekä sponsori Stopteltat Oy:n telttoihin, että esimerkiksi sisustuspaneeleina käytettäviksi. Ryhmä kertoi työskentelyä rajanneen erityisesti heidän käyttöönsä saamien työkalujen ja -koneiden valikoima. Seinäkeprotot ovat helposti jatkojalostettavissa.

Tällaista jälkeä tulee kun luovuuden tulppa irtoaa.
Viimeisinä arvioitiin Muotoiluinstituutin loput kohteet "Nojaimet" ja "Koppi". Myös nojaimet Liidon tapaan voi toteuttaa yhdellä materiaalilla. Nojaimien ja suksitelineiden design sai kehuja.

"Koppi" oli epäilemättä haastavin projekti Designers' Village -viikolla. Erityisesti sen monikulmainen rakenne oli vaikea toteuttaa ja jokainen pala piirrettiin erikseen. Koppi vaatii vielä joitain viimeistelyjä, mutta sillä on varmasti tulevaisuus myyntikojuna Messilässä.

"Nojain" ja "Koppi" suunnittelijoineen.
Lopullisen arvionsa työt saavat myöhemmin Messilän asiakkailta, kun kausi käynnistyy toden teolla, ja nuotiopaikat ja rakennelmat pääsevät arvoiseensa käyttöön. Melko hieno lopputulos kuitenkin vain viikon työskentelyllä, eikö totta?!?

Ensi vuotta jo odotellen,
Emma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti